Yamaha Tmax 20th anniversary

Yamaha TMAX 20th Anniversary

Met de Yamaha Tmax 20th Anniversary blaast Yamaha 20 kaarsjes uit. Dit ter viering van het 20 jarig bestaan van de Tmax. Dat doen ze met een gelimiteerde 20th anniversary uitvoering. Deze tevens met een wel hele bijzonder styling en hele bijzondere details die je doorgaans van andere merken gewend zou zijn.

Yamaha’s meest sportieve motorscooter zag in 2001 in Europa het levenslicht en verkocht sindsdien bijna 300.000 stuks. Je kunt je voorstellen dat er in elk geval voor Yamaha dus alle reden is voor een feestje. Het is immers een verkoopknaller voor ze. Daarentegen is er voor jou ook alle reden om enthousiast te worden van deze sportieve motorscooter.

20th anniversary Tmax

De 20th Anniversary is een gelimiteerde uitvoering van deze motorscooter. Gelimiteerd tot 560 exemplaren wereldwijd. Dit getal als referentie naar de 560cc’s die het tweecilinder motorblok telt. Daarbovenop tref je ook nog het een en ander aan exclusieve optische features aan. Ten eerste de verschillende forged carbon onderdelen. Waaronder de zijpanelen (Yamaha noemt deze Boomerangs), het hitteschild van de uitlaat evenals het voorspatbord. Deze forged carbon onderdelen worden vergezeld door gele accenten die ook terug te vinden zijn op het (verwarmde😍) zadel.

Koning van zijn klasse

Alhoewel er niet reusachtig veel concurrentie is, evenmin ooit geweest, is de Yamaha Tmax altijd koning van zijn klasse geweest. Een motorscooter met een focus op sportiviteit. Sportief voor een motorscooter dan. Ik als superbike rijder zou er niet van onder de indruk zijn, maar desalniettemin is de Yamaha Tmax inderdaad een sportieve motorscooter. Tevens ook bijzonder luxe en compleet uitgerust.

Zo tref je allereerst op deze 20th anniversary Tmax bijvoorbeeld het zadel. Compleet met speciale gele stiksels en logo’s en daarbovenop nog verwarming. Net zoals de handvaten, die zijn namelijk ook verwarmt. Het windscherm is elektronisch in hoogte verstelbaar en ook Cruise control is van de partij. Dit is allemaal te gebruiken met de sleutel in je broekzak. De Tmax heeft namelijk een zogeten ‘Smart key’ die weet wanneer je in de buurt bent.

Tjokvol

Alhoewel we al het een en ander aan features hebben besproken, zijn we pas bij het begin. Zoals gezegd is de Yamaha Tmax sportief. Dit mede dankzij een goed verzorgd rijwielgedeelte. Een lichtgewicht frame, 41mm USD voorvork, twee 267mm grote remschijven aan de voorzijde. Dat soort dingen.

Daarbovenop is het motorblok ook niet weg. Aan de binnenzijde van een aluminium frame tref je namelijk een 562cc tweecilinder motorblok aan. Dit blok drukt bij een toerental van 7500 toeren per minuut 48 PK richting de grond. Een balansasmechanisme in het blok zorgt voor een soepele vermogensafgifte om op die manier jouw ritten een rustgevende ervaring te maken wanneer je hiervoor kiest. Gekkenhuis kan ‘ie immers ook.

Om jouw rit wat meer op smaak te brengen heeft de machine ook Yamaha’s D-Mode. Verschillende rijstanden helpen de machine aan te passen naar je bui. Iets wat je kan uitlezen op een monochroom TFT-instrumentenpaneel. Die tevens extra benadrukt dat je toch wel op een soort van semi-straaljager zit. Tractiecontrole en ABS is natuurlijk ook van de partij.

Al met al is de Yamaha Tmax een goede keuze voor de rijder die zijn motorscooter graag alledaags wilt inzetten, maar tegelijkertijd in het weekeinde nog wel eens een leuke sportieve tour wilt maken. Dingen zoals de 20 liter grote bagageruimte onder het zadel en de 41mm upside-down voorvork geven deze machine die veelzijdigheid. Met de 20th anniversary uitvoering doe je dat ook behoorlijk stijlvol.

specificaties

Cilinderinhoud562cc
Aantal cilinders2
CilinderopstellingParallel
Maximaal vermogen48PK bij 7.500 toeren
Maximaal koppel 55,7NM bij 5.250 toeren
Gewicht218 Kilogram
Zithoogte800mm
Yamaha Tmax 20th anniversary – Vind een Yamaha dealer