Aprilia Tuono 660

Aprilia Tuono 660 voor 2021

Het was een kwestie van tijd na de onthulling van de Aprilia RS660, maar hier is ‘ie dan. De Aprilia Tuono 660. Een lichtgewicht sportieve naked bike waarbij rijervaring centraal staat. Klinkt goed, niet?

Het motorblok van de Tuono 660

Vanzelfsprekend treffen we hier hetzelfde blok als in de RS660. Namelijk een geheel nieuw 659cc parallel tweecilinder motorblok. Aprilia doopt het motorblok een ‘forward-facing parallel twin’. In principe is het gewoon de V4 uit de RSV4 maar dan met de cilinders op de achterkant eraf. Hoe het dan ook mag heten, het drukt in elk geval bij een toerental van 10.500 toeren per minuut 95PK richting de grond. Daarnaast bij 8500 toeren per minuut een koppel van 67nM. Lijkt mij een best keurige score voor een naked bike die afgetankt 183 kilogram weegt. Lichtgewicht en krachtig.

De Aprilia Tuono 660 stuurt sportief

Alhoewel de Tuono 660 van de sportieve kuipen en clip-ons van de RS is ontdaan, is de machine niet minder sportief. Alhoewel het hogere stuur natuurlijk een logischere combinatie is met de cruise control.

Aan de voorkant van deze sportieve naked tref je een 41mm upside-down voorvork van Kayaba. In te stellen op verschillende vlakken, namelijk rebound, compression en pre-load. Aan de achterzijde tref je een enkele schokbreker die instelbaar is in rebound en pre-load.

Nadat je tekeer bent getrokken op de lokale dijk is het belangrijk om weer tot stilstand te komen. Niemand minder dan Brembo is hiervoor verantwoordelijk. Aan de voorkant van deze naked bike treffen we twee remschijven van elk 320mm groot. Hierop knijpen Brembo radiale vier-zuiger remklauwen. Aan de achterzijde vinden we een 220mm grote schijf. Hierop een Brembo tweezuiger remklauw.

Elektronica en nog meer elektronica

Aprilia geeft je de nodige snufjes mee om jouw rijervaring geheel op maat te kunnen maken. Een bijzonder lange lijst voor zijn prijsklasse. Eenvoudig vanaf het stuur te besturen tref je allereerst 5 verschillende rijdersmodi. Alles stel je in vanaf een full-colour TFT instrumentenpaneel.

Om je veilig en comfortabel op bestemming te krijgen, of in elk geval een poging daartoe zijn er ook de nodige snufjes gemonteerd. Instelbare tractie controle, instelbare ABS, instelbare wheelie control, cruise control, quick shifter(op- en neer), instelbare motor remmen, verschillende motor mappings. Vrijwel al deze systemen worden tevens aangestuurd door een 6-assige IMU module. Vergeet de toffe LED koplampen niet.

De Aprilia Tuono 660 vult een gat. Een sportief geori├źnteerde naked bike met een vermogen van rond de 100PK maar tegelijkertijd bijzonder rijk uitgerust is niet iets waar keuze is. Tegelijkertijd, mocht je net even wat meer alledaagse inzetbaarheid verlangen van een RS660, dan is deze Tuono een uitstekend alternatief.